Portugezen zingen “Parabéns a você” voor de jarige. Dat woord “você” (“u”) hoor je nooit in het dagelijkse leven. Waarom dan wel in dit liedje? Hoe verloopt een gesprek op de vismarkt? Welke woorden zijn echt verwarrend? Welke fouten mogen we niet meer maken? Lees hier meer over de Portugese taal.

Het Frans (français) behoort tot de Romaanse talen, omdat het uit het Latijn is voortgekomen. Romaanse talen delen een soortgelijke grammaticale structuur en er zijn vaak gelijkenissen in woordenschat. Wereldwijd spreken 350 miljoen mensen Frans als moedertaal of als tweede taal. Het gaat hier om wel 54 verschillende landen. Het komt daarmee op de 14e plaats in de wereld.

Wanneer je met iemand die een vreemde taal spreekt een lang of lastig gesprek moet voeren, kan dat problemen opleveren tenzij je zelf die taal vloeiend spreekt. Is dat niet het geval en spreekt je gesprekspartner niet of nauwelijks Nederlands, dan is het inhuren van een tolk de meest voor de hand liggende manier om het gesprek goed te laten verlopen.

Nu de Olympische Spelen in Rio in volle gang zijn leek het ons leuk om ons eens te verdiepen in de taal die de Brazilianen spreken: Portugees. Wist je dat het Braziliaans-Portugees en het Portugees dat in Portugal gesproken nogal van elkaar verschillen? In deze blogpost hebben we de grootste verschillen voor je op een rij gezet.

Als het om het Engels gaat zijn wij Nederlanders vaak al niet zulke grote helden, laat staan het Frans. Veel mensen hebben op de middelbare school nog wel wat lesjes Frans gehad, maar daar houdt het voor de meesten dan ook al weer mee op. Het enige dat men dan nog wel kan is brood bestellen of een biertje op een terras…

Sommige talen lijken meer op elkaar dan andere. Wie Nederlands, Duits en Zweeds vergelijkt, merkt al gauw dat de onderlinge overeenkomsten niet toevallig kunnen zijn. Om te zien dat Nederlands, Russisch en Hindi verwant zijn, moet je al heel wat meer puzzelen. En waarom behoren Spaans en Baskisch, talen die eeuwenlang naast elkaar gesproken zijn, dan niet tot eenzelfde taalfamilie? Wanneer spreken we van verwante talen die tot dezelfde taalfamilie behoren?